Misschien had ik dit wel 5 of 10 jaar eerder moeten doen!

Ondernemerschap

Het starten van een eigen onderneming is een grote en spannende stap. Toch zijn er steeds meer mensen die de sprong wagen. Menea begeleidt mensen die als zzp’er aan de slag willen gaan. Eén van de succesvolle zelfstandig ondernemers die door Menea is begeleid, is Fred Buhrs. We hebben Fred gevraagd naar zijn ervaringen met het opstarten van zijn eigen onderneming. Zijn conclusie: misschien had ik het wel 5 of 10 jaar eerder moeten doen!

” Eigenlijk was de wens om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, er al een langere tijd. Toen er bij mijn vorige werkgever, Universal Music, een re-organisatie plaatsvond en ik boventallig verklaard werd, was dit een duwtje in de goede richting. Ik heb een loopbaanadviesgesprek gevoerd met Gerda Bos van Menea. Bij dit gesprek hebben we onder andere gesproken over de uitkomsten van online testen die ik had gemaakt. Het gesprek heeft mijn vermoeden dat ik als zelfstandig ondernemer aan de slag zou moeten gaan, alleen maar bevestigd: ik wilde de sprong wagen!”

Netwerken naar ondernemerschap

“Omdat ik een outplacementtraject aangeboden kreeg van mijn vorige werkgever, heb ik meerdere gesprekken gevoerd met Gerda Bos. Er kwam veel op me af. Ik moest na ruim 30 jaar afscheid nemen van mijn werk en collega’s bij Universal Music, dat heeft een behoorlijke impact. Gerda heeft me geholpen dit te verwerken en mijn vizier weer op de toekomst te richten. Tijdens de gesprekken hebben we ook besproken hoe ik me op moest stellen, nu ik mijzelf moest presenteren. Ik ben lang werkzaam geweest in een vrij gespecialiseerd onderdeel van de muziekindustrie, namelijk die van het internationale muziekauteursrecht. Ik heb daar veel kennis opgebouwd, die ik wilde inzetten. Ik ben begonnen door mijn netwerk in kaart te brengen, LinkedIn is hier een uitstekend instrument voor geweest. Ik heb mensen telefonisch en via mail benaderd om mijn netwerk laten weten dat ik beschikbaar was voor interim opdrachten. Mijn eerste opdracht kreeg ik van iemand die ik al langer kende. Het was een opdracht voor 3 dagen in de week en toen ik eenmaal opgestart was, ben ik verder gaan zoeken naar een aanvullende opdracht. Die vond ik, via mijn netwerkcontacten in de Verenigde Staten. Ik ben nu bezig met een project voor een internationale organisatie in Canada.”

“Al met al ben ik blij dat ik deze stap gezet heb. Misschien had ik dit wel 5 of 10 jaar eerder moeten doen. Mijn ontslag heeft me een duwtje in de rug gegeven en ik ben met veel plezier werkzaam als zelfstandig ondernemer.”

Advies voor anderen

Ondernemerschap Fred Buhrs

“Anderen die ook de stap naar ondernemerschap willen zetten, zou ik willen adviseren om ondersteuning te vragen op het gebied van de financiële zaken. Als zelfstandig ondernemer kom je in een wirwar van regels terecht. Zo leerde ik dat mijn recht op een ww-uitkering blijft staan, nadat ik me uitgeschreven heb bij het UWV, omdat ik als zelfstandig ondernemer ging starten. Een geruststellende gedachte, want als mijn onderneming niet zou slagen, kon ik terugvallen op het UWV om mijzelf en mijn gezin in onderhoud te voorzien.”

Wanneer een medewerker die met boventalligheid wordt geconfronteerd het plan heeft opgevat om als ondernemer of als zelfstandige zijn carrière te vervolgen, doorlopen wij met deze medewerker een aantal stappen om te komen tot zelfstandig ondernemerschap. Menea begeleidt medewerkers hierbij op alle niveaus en alle soorten beroepen. De begeleiding is hands on en pragmatisch van aard. Wilt u meer weten over onze begeleiding? U leest het hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *