Ik ben blij 🙂 Dit schooljaar hebben we voor een grote scholengemeenschap in het westen van het land mooie trajecten afgerond. Onze opdrachtgever was voor één van haar scholen zelfs op zoek naar een nieuwe schooldirecteur plus een adjunct- directeur en wilde graag voor het komende schooljaar met dit nieuwe team aan de slag. De zomervakantie vormde dus een harde deadline. En het is gelukt, en daar ben ik trots op! In korte tijd heeft een selectieprocedure en een assessment plaatsgevonden en de juiste mensen zijn naar voren gekomen.

Waarom is een assessment zo belangrijk?

Alles moest in vrije korte tijd rondkomen, omdat het assessment veelal aan het einde van de procedure en tegelijk het eind van de maand zit, altijd spannend natuurlijk. Samen met een adviescommissie bestaande uit ouders, leerlingen en leerkrachten vonden de eerste selectie rondes plaats en daarna volgde het assessment. Een beoordelingsprogramma dat een dag duurt en waarmee de kandidaten uitgebreid in kaart zijn gebracht. Hier moet echt tijd en rust voor worden genomen. Een programma op maat, toegesneden op het onderwijs met veel ruimte voor persoonlijke reflectie. Is de nieuwe werkplek echt de beste werkplek voor de kandidaat?

Hogedrukpan

Tijdens een assessment creëer je een soort hogedrukpan-situatie. Je test werk- en denkniveau, onderzoekt drijfveren en persoonlijkheid, en neemt gedrag en vaardigheden onder de loep. Voor een kandidaat een behoorlijke intensieve dag. Voor een organisatie een investering met een hoge opbrengst. Je weet meteen op welke punten je de gekozen kandidaat kunt stimuleren en ontwikkelen. Daarnaast wordt het ook duidelijk wanneer de kwaliteiten van de kandidaat niet aansluiten op de vereisten van de functie.

Bedrijf en nieuwe directie op weg helpen

Een assessment biedt ook uitkomst als er organisatieveranderingen worden verwacht waar hogere eisen aan de kandidaat worden gesteld. Hier speelde de vraag of de nieuwe directie de ingezette ontwikkelingen een verdere boost zou kunnen geven. Wat de aanleiding ook is, uiteindelijk heeft een assessment altijd hetzelfde doel: zowel het bedrijf als de medewerker verder op weg helpen en dat is hier goed gelukt!

Yvette Kmieciak is manager bij Psychologisch Adviesbureau Hof