Voldoende slaap, gezond eten en regelmatig bewegen. Om te zorgen dat je fit en vitaal bent in je werk ligt de focus veelal op onze leefgewoontes. Wat vaak wordt vergeten is het financiële plaatje. Als dat niet op orde is, blijf je onrust houden, in je lijf en in je loopbaan. Natuurlijk, zolang het goed gaat, gaat het goed. Maar je weet niet wanneer er iets voor de deur staat dat voor financiële veranderingen zorgt.

Hoe maak je weloverwogen keuzes in je carrière?

Bovendien schuiven veel mensen financiële zaken voor zich uit en denken ‘die financiën, dat komt wel een keer’. Heel herkenbaar toch? Ook voor mezelf, tot ik op een zeker moment in mijn leven alles van scratch af moest uitzoeken en regelen…

Loopbaancheck met financieel advies

Normaalgesproken wordt een loopbaancheck met financieel advies gedaan bij outplacement en bij ziekte. Je kijkt naar werk wat ophoudt, een eventuele nieuwe baan en combineert dat met een financiële check. In zo’n situatie komt er veel op iemand af. Krijg je wel of geen uitkering als je die andere baan aanneemt? Wat zijn de financiële mogelijkheden bij een vrijwillige vertrekregeling of een transitieregeling? Kan iemand het volhouden tot zijn of haar pensioen? Dat zijn moeilijke beslissingen.

Financiële scenario’s

Maak je inzichtelijk hoe de financiële scenario’s eruitzien, dan is het makkelijker een keuze te maken. Zonder die financiële check weet je niet waar je voor kiest en bestaat de kans dat het in de toekomst spaak loopt.

Pensioenopbouw, sparen, beleggen

Ik ben ervan overtuigd dat we vaker een loopbaancheck moeten combineren met een financiële update. Er zijn natuurlijk talloze scenario’s denkbaar. Stel dat je over een jaar een nieuwe functie krijgt, wat betekent dat voor je pensioenopbouw, voor je manier van sparen, voor je beleggingen? Hoe verhoudt het inkomen van je nieuwe baan zich tot je oude baan? Of stel dat je van een fulltimebaan naar parttime overstap. Wat betekent dat voor je portemonnee?

Meer grip en weloverwogen keuzes

Om dan de juiste beslissing te nemen, is er een programma beschikbaar ‘Financieel Fit en Vitaal’ dat bestaat uit een gesprek met een financieel adviseur en een online tool die verschillende toekomstscenario’s aan je voor legt. Hiermee krijg je inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn en wat deze voor je betekenen. De geschetste scenario’s geven meer kennis en grip op je financiële situatie. Op basis daarvan maak je weloverwogen keuzes en kom je in beweging. De combinatie van een online dashboard met persoonlijk advies op maat zorgt dat het een krachtig instrument is voor professionele en persoonlijke groei. Het daagt je uit te denken in mogelijkheden en kansen in plaats van beperkingen en obstakels.

Caroline Meulendijk is accountmanager bij Menea