Internationale RSI-dag

Voor steeds meer beroepen bevinden we ons hele werkdagen zittend achter een computerscherm en ook in onze vrije tijd vermaken we ons door te gamen, browsen en netflixen. Helaas is dit niet zonder gevolg. In Nederland lopen naar schatting zo’n twee miljoen mensen risico op RSI. Uit de cijfers van RSI-vereniging Nederland blijkt dat dit leidt tot zo’n 185,000 verzuimgevallen per jaar.

RSI treedt op wanneer je lichaam gespannen is en lang in dezelfde houding zit. Symptomen van RSI zijn bijvoorbeeld pijn in de ogen, kramp in de schouders, koude handen, hoofdpijn, last van je nek of de welbekende muisarm. Over het algemeen trekken deze symptomen weg wanneer je een tijdje rust neemt, echter kan RSI zich ontwikkelen tot een chronische aandoening en zullen de klachten niet meer wegtrekken.

Wat veel mensen niet weten is dat het wordt aangeraden om niet langer dan 6 uur per dag achter je pc te zitten, voor een laptop, zonder standaard en los toetsenbord, is het limiet zelfs maximaal 2 uur. RSI-klachten kun je gemakkelijk voorkomen door regelmatig te bewegen, aangeraden wordt om elke twee uur een kleine pauze van tien minuten te nemen. Laat je computer even voor wat hij is en maak een kleine wandeling, klets met je collega’s of haal een kopje thee.

In kader van de Europese dag van de RSI hebben we hieronder wat linkjes verzameld met handige tips, praktische informatie en filmpjes met rekoefeningen.

RSI-software

RSI-software zorgt ervoor dat je computer regelmatig pauzeert en jou een melding geeft om even te ontspannen. Sommige software geven je ook tips en oefeningen voor het ontspannen van de rug, schouders, armen en handen.

Lees hier meer over de verschillende RSI Software

Werkplek oefeningen
Oefeningen op de werkplek zorgen ervoor dat de doorbloeding in je spieren verbeterd. Daarnaast geeft het een stukje ontspanning, zodat je daarna weer fris aan de slag kan. Bewegen tijdens het werk is zelfs goed voor de productiviteit.

Bekijk hier twee korte video’s met verschillende werkplek oefeningen

Ontspannen
Bij de oorzaken van RSI wordt er in eerste instantie niet aan stress gedacht. Toch blijkt dat stress een heel belangrijke speler in het geheel kan zijn.Stress veroorzaakt namelijk pijn in je lichaam.

Lees hier vier simpele tips om meer te ontspannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *