In gesprek met: Olivier Schneider

Loopbaancoaching, een woord wat iedereen kent. Maar wat het echt inhoudt is lang niet altijd duidelijk. Daarom laten we Olivier Schneider aan het woord, loopbaancoach en trainer bij Menea. Hij geeft een inkijkje in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, sollicitaties en inspireren.

 

Wat houdt jouw baan als loopbaancoach in?

Het zegt het al een beetje, maar ik coach mensen rond thema’s die met werk te maken hebben. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Bijvoorbeeld het ontdekken van een nieuw perspectief in je werk of het opstellen van nieuwe korte- en langetermijndoelen om je in te ontwikkelen. Daarnaast is het ook coachen van mensen die stappen zetten op de arbeidsmarkt: meedenken met het opstellen van een curriculum vitae, helpen bij het schrijven van sollicitatiebrieven en het invullen van een LinkedIn profiel. Tenslotte help ik ze met de voorbereiding van het voeren van netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Naast het werkgedeelte gaat het ook om persoonlijke ontwikkeling. Zo coach ik mensen op het gebied van persoonlijke effectiviteit: zelfvertrouwen, communicatie en samenwerking. Vaak word ik ingezet als mensen niet het maximale uit zichzelf halen en onvoldoende beooordelingen dreigen te krijgen. Of een verstoorde samenwerking met een collega. Maar ook word ik ingezet bij mensen die een nieuwe ontwikkeling in hun werk willen doorvoeren, maar daar hulp bij nodig hebben.

Wat is er zo belangrijk aan loopbaancoaching? 

Ik zeg wel eens voor de grap dat het vergoed moet door ziektekostenverzekeraars om iedereen eens in de vijf à zeven jaar verplicht te laten coachen. Het voorkomt namelijk uitval door ziekte doordat mensen vitaal blijven. Sommige mensen lukt het om alles zelf te bepalen en te regelen in het leven, maar voor de meerderheid geldt hetzelfde als voor sporters: om echt je prestaties te verbeteren heb je een coach of trainer nodig die met je meewerkt. Voor de morele support en voor het spiegelen: hoe doe ik de dingen, waar kan ik mijzelf ontwikkelen en verbeteren en hoe doe ik dat? Het is moeilijk om objectief naar jezelf te kijken, een mens heeft altijd blinde vlekken. Daar heb je een extra paar ogen voor nodig.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Ik ben ervaringsdeskundige: richting mijn dertigste liep ik vast in mijn loopbaan. Ik was intercedent geweest bij Randstad en was bevorderd tot vestigingsmanager. Een rol die helemaal niet goed voelde. Ik draaide mijzelf vast in de functie, was daar erg gespannen onder en na een klein jaar heb ik er zelf een punt achter gezet. Na nog een interimklus te hebben gedaan die niet goed liep was ik alle zicht kwijt op hoe ik verder moest komen. Met een intensief coachingstraject heb ik een aantal belemmerende overtuigingen over mezelf van mij afgeworpen en heb ik ontdekt waar het werkelijk om gaat in mijn loopbaan: het ondersteunen van mensen. Kort daarna ben ik aan mijn eerste functie als coach begonnen, inmiddels vijftien jaar geleden.

Wat probeer je te bereiken binnen je werk als loopbaancoaching? 

Dat mensen zich bewust worden van wat zij kunnen. Dat ze voelen wat belangrijk, waardevol en inspirerend is in werk. Om oplossingsgerichtheid voor heel even loslaten en te kijken wat ze het liefst zouden willen doen. Vervolgens maken we vertaalslagen naar functies: wat doe je het allerliefst en waar vind je dat op de arbeidsmarkt? Wat is er voor nodig om daar te komen?

Hier werken kleine, leer gerichte stappen inspirerend. In plaats van verlamming door het gevoel dat je een baan móet krijgen. Ook wil ik dat mensen zakelijk worden: solliciteren is ‘een deal closen’, het gaat om ‘een product-markt-combinatie’. Leuk dat je kennis, vaardigheden etc. hebt, maar wat heeft een bedrijf eraan? Wat is jouw toegevoegde waarde? Ik leer mensen denken in conclusies, de dus-vraag wordt vaak overgeslagen: “ja, en dus?” helpt vaak om jezelf aan te scherpen.

Wat vind je belangrijk om door te geven als loopbaancoach? 

Zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en contact met je diepere drijfveren. Verder het vermogen om op te staan en ‘handel te drijven’ met de markt om je heen.

Wat zijn de ontwikkelingen binnen loopbaancoaching? 

Ik zie in toenemende mate dat allerhande tests worden ingezet. Dat is een ontwikkeling die al zo’n twintig jaar plaatsvindt. Eerst was er veel meer het gesproken woord en de geschreven thuisopdrachten. Nu zetten coaches standaard tests in, inclusief ikzelf. Het werkt sneller en het geeft direct een spiegel.

Wel zet ik liever in op het voortschrijdend inzicht: stap voor stap ontdekken zodat het echt beklijft in plaats van een momentopname die snel wordt vergeten. Daarnaast wordt er steeds meer online gedaan, inclusief gesprekken via Skype en online trainingen à la webinars. Ik moet voor mijzelf nog bepalen wat ik daarvan vind.

Hoe is de filosofie achter loopbaancoaching terug te zien in je eigen loopbaan?

Doen wat je wilt en waar je goed in bent. Ik heb dat op een gegeven moment weer herontdekt. Mijn loopbaanstap die daarop volgde was eigenlijk een demotie, althans zo was het in de ogen van mijn oud-collega’s. Maar voor mij was het de beste stap voorwaarts die ik tot nu toe heb gemaakt. Dus ja, wat is promotie/demotie? Dat bepaal je zelf.