Langer doorwerken is inmiddels meer dan normaal. De leeftijdsgrens voor pensioen blijft stijgen en het personeel werkt steeds langer door. Vele mensen vragen zich af; Houd ik mijn werk vol tot mijn 67e? Als werkgever kan je het personeel aanzetten tot nadenken over hun inzetbaarheid. Want hoe zorg je ervoor dat je personeel op lange termijn inzetbaar blijft? Voor het bedrijf Holonite hebben wij onderzoek gedaan naar hoe je personeel langer in kan zetten.

Hoe zorg je ervoor dat mensen op lange termijn inzetbaar blijven?

Een organisatie die actief bezig is met duurzame inzetbaarheid is Holonite; een productiebedrijf gespecialiseerd in het maken van composietsteen, waarvan o.a. dorpels en vensterbanken worden gegoten. Veel van hun medewerkers zijn dagelijks met deze zware producten in de weer, en dat vraagt fysiek nogal wat. Na rondvraag binnen het bedrijf bleek 80% van het personeel te twijfelen of ze gezond en wel hun pensioen zouden halen. Werk aan de winkel dus!

Gezond en met plezier aan het werk

Maar ja, hoe pak je dat concreet aan? Hoe zet je je personeel langer en bovendien gezond met plezier aan het werk? Holonite stelde de vraag aan Menea en samen zijn we aan de slag gegaan. Eerst door in gesprek te gaan met teamleiders en leidinggevenden. Wat kunnen zij doen om medewerkers te stimuleren? Vervolgens komt de vraag wat een medewerker zelf kan doen. Wat hebben zij nodig van hun werkgever?

Te druk voor Arboregels

Dat personeelsuitval het grootst is op de productieafdeling is natuurlijk niet verwonderlijk. Om het werk gezond te houden maakt men al gebruik van hulpmiddelen, zoals gehoorbeschermers en tilhulpen. Ook komt er regelmatig een fysiotherapeut over de vloer met advies over tillen, duwen, trekken, draaien etc. Toch komt het voor, vaak als het heel druk is, dat de Arboregels even worden vergeten. En daar ben je als werkgever natuurlijk verantwoordelijk voor. Holonite kwam erachter dat er structureel werd overgewerkt, vaak door dezelfde mensen. Momenteel wordt dat nu meer verdeeld over het personeel. En in de weekenden overwerken gebeurt sowieso niet meer; mensen hebben tijd nodig om te herstellen.

Gezonde leefstijl

Na een periodiek medisch onderzoek onder het personeel werd duidelijk dat er best wat meer nadruk mocht komen te liggen op een gezonde leefstijl: betere voeding en meer beweging. Sinds kort is er fruit op de werkvloer en gaat het bedrijf over van ‘cup a soup’ naar verse soep van een cateraar. Ook werd een vitaliteitsquiz georganiseerd om bewustwording te creëren en worden af en toe gezonde lunches aangeboden. Verder kunnen medewerkers profiteren van korting op een sportschoolabonnement en een cursus stoppen met roken.

Rouleren op de werkplek

Komend jaar werken we met Holonite aan het rouleren; het afwisselen van zwaar en minder zwaar werk. Dat is nu nog een moeizaam proces, op sommige plekken in het bedrijf zijn mensen echt gehecht aan hun werkplek. Je moet er dan voor gaan zorgen dat mensen meer allround inzetbaar zijn, hierbij is vakkennis van belang. Bij dit soort veranderingen is motivatie belangrijk; mensen moeten open staan voor het leren van nieuwe dingen.

Sneeuwbaleffect

HR-verantwoordelijke bij Holonite Anneloes Melein gelooft in de huidige aanpak: ,,Ik ben ervan overtuigd dat we stappen kunnen maken. Niet iedereen gaat meteen om, mensen werken hier al lang, maar met een aantal medewerkers krijgen we dingen voor elkaar, en dat zal zorgen voor een sneeuwbaleffect!”

Verankeren in het bedrijf

Duurzame inzetbaarheid kun je niet met één bijeenkomst of één training aanpakken. Er is niet een onmiddellijk effect, het begint met speldenprikken. Maar je zet mensen wel aan het denken. Belangrijk is dat het op de agenda blijft staan en dat het wordt verankerd in het bedrijf. Menea blijft Holonite daarin ondersteunen.