Goed van start met Menea: Leiderschap

Het thema leiderschap blijft mensen bezig houden. Of je nu directeur, manager, afdelingshoofd of voetbaltrainer bent goed leiding geven kan soms behoorlijk lastig zijn en vergt veel inzicht. Niet alleen in jezelf, maar ook in je omgeving. Met deze tips van onze adviseurs kun jij meteen aan de slag!

tipsadviseurs_leiderschap_blog

Sta open voor verandering
Openstaan voor verandering is misschien wel het lastigste wat er is, maar ook onontkoombaar. Bedrijven, teams en mensen zijn constant in verandering. Belangrijk is dat je als leidinggevende hierop anticipeert, open staat voor aanpassingen en risico’s durft te nemen. Verandering gaat vaak met verwarring en onzekerheid gepaard, maar het is belangrijk om te onthouden dat daar waar verwarring is, ook groei is.

(Her)ken de variabelen

Hierbij doelen we niet op jouw eigen variabelen (kennis, vaardigheden of gedrag), maar juist jouw omgeving. Als leider bestaat je omgeving ook uit verschillende variabelen: Allereerst is er een gemeenschappelijk doel. Elke organisatie heeft haar eigen interne processen en drijfveren die invloed hebben op de manier waarop je leiding geeft. De tweede variabele is de situatie waarin je leiding moet geven is er onderlinge onenigheid, bevind je je midden in een reorganisatie of zijn er geen extreme omstandigheden waar rekening mee moet worden gehouden. De derde en laatste variabele waar je rekening mee moet houden zijn de mensen waaraan je leiding geeft. Inzicht in hun kennis, ervaring en onderlinge verbanden zijn zeker van belang. Aan de hand van deze drie variabelen kun je jouw leiderschapsstijl gaan aanpassen, zodat deze optimaal is afgestemd op de situatie.

Laat je van je menselijke kant zien
Een veel gehoord gezegde is: ‘Hard on the figures and soft on the people’. Van nature heeft de mens vaak de neiging naar óf een harde óf een zachte aanpak, terwijl deze zeker goed te combineren zijn. Wees duidelijk in je verwachtingen, targets, afspraken, etc., maar zacht in je communicatie. Ga eerst het gesprek aan als iemand minder lijkt te presteren en luister goed naar zijn kant van het verhaal. Een ander voorbeeld van je menselijke kant laten zien is door mensen mee te nemen in jouw leerproces: vertel over je ‘misser van de week’ en wat je daarvan geleerd hebt.

Wees nieuwsgierig zonder oordeel en haast
Volg wat er in jouw team gebeurt, met je mensen, zonder oordeel. Neem de tijd om met iedereen te praten en naar hun verhaal te luisteren. Op deze manier oordeel je op basis van wat er echt gebeurt in plaats van op basis van wat jij denkt dat er gebeurt.

Zorg dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen
Geef medewerkers regelmatig nieuwe uitdagende taken. Werknemers willen zich namelijk kunnen ontwikkelen. Vooral voor jongeren en hoogopgeleiden is het belangrijk dat ze merken dat er groeimogelijkheden zijn en ze kansen kunnen pakken die bij hen passen. Weet als leidinggevende wie waarin kan schitteren en wie wat nog wil leren. Werk er samen naartoe om dit mogelijk te maken. Zo raken je medewerkers geïnspireerd en voelen ze zich meer verbonden met het werk dat ze doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *