Stel jezelf even kort voor

Ik ben Carry Leegwater, ooit begonnen bij Randstad uitzendbureau en na verschillende banen uiteindelijk gaan trainen en coachen. Ik heb een opleiding gedaan bij De Galan school voor training en later een coachingopleiding, vervolgens mijn toenmalige baan opgezegd om als freelancer te ervaren wat het beste bij mij past. Ik heb vijf jaar lang als freelancer gewerkt, onder andere voor Menea en sinds 2010 ben ik in denst bij Menea. Het leuke aan mijn werk is dat iedere dag anders is en je iedere dag leert, na 6 jaar heb ik het gevoel dat ik nog aan het begin sta van wat er allemaal te leren is. Als ik geen (kleine) kinderen zou hebben, was ik 24/7 aan het werk.

Wat houdt loopbaancoaching voor jou in?
Het is iemand de juiste instrumenten aanreiken waarmee hij verder komt. En wat het dan is dat maakt dat iemand het traject als succesvol ervaart, dat is voor iedereen verschillend. De mogelijkheid om vanuit Menea de keuze te kunnen maken als adviseur om echt maatwerk te leveren, dat is precies wat het werk zo leuk maakt.

Ik ben altijd in mijn hoofd bezig met bewust en onbewust verbanden leggen. Enerzijds is dat verbanden leggen tussen beschikbare informatie van een kandidaat zoals drijfveren, opleiding, achtergrond, etc en vandaaruit met de kandidaat kijken wat je met die combinatie van factoren kan doen. Anderzijds het verbanden leggen tussen organisaties en mensen. Hoe langer je werkzaam bent in een regio des te meer het netwerk in elkaar grijpt.

Wat probeer jij zelf te bereiken binnen je baan als loopbaancoach?

Ik wil het leuk blijven vinden, dat betekent ook resultaten blijven boeken daarvoor moet en wil ik blijven groeien in die zin dat hetgeen wat ik doe steeds moet passen bij de persoon, maar ook bij de tijdsgeest. Ik wil over 20 jaar nog steeds dit werk doen, op een manier die past bij dat moment.

Daarnaast, krijg ik veel opdrachten door verwijzing van kandidaten en werkgevers. Dat is wat mij betreft het grootste compliment. Het is wel iets waar ik over nadenk: hoe kan ik mij onderscheiden en blijkbaar werkt dat. Dat is heel mooi.

Wat zijn de meest voorkomende vragen of problemen die je tegenkomt?

Dat is heel lastig om te generaliseren. Ik denk enerzijds zelfbeeld, onderzoek wijst uit dat het gemiddeld zelfbeeld zeven jaar achter loopt op de realiteit. Wat betekent dat je mensen moet gaan laten zien wie ze echt zijn en wat ze kunnen.

Anderzijds merk ik dat de omgeving en de media vaak heel negatief is over allerlei kenmerken: leeftijd, parttime werken, etc. Daar ga ik na 10 jaar nog steeds niet in mee. Het is nooit alléén dat.


Een vraag die ik veel krijg is: “Ik ben introvert en zou graag wat extraverter worden.” Dat is natuurlijk een beetje lastig. Als je introvert bent moet je juist gaan kijken waar je kracht ligt op het introverte stuk. Het gaat om het op waarde schatten van iemands kwaliteiten.

Wat levert zo’n traject aan het einde op?
We veranderen mensen niet maar geven inzicht, ik merk dat mensen vooral steviger hunzelf zijn. Het geeft ook een stuk rust; stel dat ze die baan nog niet hebben, dan is er wel gewoon het geloof en het vertrouwen dat het goed komt. Het is belangrijk: dat mensen uit die negatieve spiraal komen en weer sterk in hun schoenen staan.

Ik doe ook coaching binnen de baan. Dan geef je mensen instrumenten mee te geven om beter te worden in hun huidige werk, vaak gaat dat over communicatie. Geen trucjes, wel gereedschap De inhoud van de boodschap blijft hetzelfde, echter de wijze waarop kan je aanpassen aan de situatie.

Je ziet al na één of twee gesprekken dat als kandidaten de ‘instrumenten’ gebruiken de respons op hun gedrag anders en wenselijker wordt. Zo’n traject zet een verandering in beweging.

Heb je nog tips voor mensen die vast zitten in hun werk of op het moment werkloos zijn?
Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Als je een deur naar buiten toe probeert te openen, maar hij opent naar binnen toe, kun je zo hard duwen als je wilt. Hij gaat niet open. Het is lastig om dingen anders te doen zeker als je misschien niet eens weten dat het anders kan. Juist dit zijn dingen waarbij iemand je kan begeleiden. Het is altijd de moeite waard om eens vrijblijvend van gedachte te wisselen.